Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2009 13:11 - Intel Atom – дали е достатъчно бърз?
Автор: netkomp Категория: Технологии   
Прочетен: 568 Коментари: 0 Гласове:
0



Мобилните телефони са сред най-продаваните устройства през последните години. От средство за разговор те се превърнаха в моден аксесоар, който често се сменя по причини, нямащи много общо с качествата му. В същото време мобилните оператори очакват през следващите години бум в ползването на интернет през мобилните телефони. А интернет, според Intel, се движи на х86 набора от инструкции. Така че едва ли е изненадващо какво е решила компанията – да се опита да се намеси на пазара на мобилни телефони и PDA устройства, който за момента се владее от ARM съвместимите процесори.

На пръв поглед има много логика в решението й, тъй като в интернет има наистина огромно количество софтуер, предназначен за платформата на Intel, и може да се намери решение на всеки софтуерeн проблем. Така че би трябвало да е изгодно за потребителите да могат да имат достъп до него, а не да се задоволяват с непълната функционалност, предоставяна им от софтуера за други платформи. В същото време обаче използването на подобни устройства е с много различен профил в сравнение с конвенционалните компютри. Причините за това са много и сред най-важните са, че просто самите устройства имат физически ограничения заради размерите си, които не могат да се преодолеят, a начинът на въвеждане от потребителя е различен от познатата комбинация клавиатура + мишка. Простият пример е в разделителната способност и четенето на интернет страници – огромната част от тях са направени с идеята за разделителна способност 800 х 600 или 1024 х 768. В същото време мобилните устройства имат дисплеи от едва 320 х 240 или сходни размери. Така че, макар да има много софтуер, все пак голяма част от него трудно може да се използва в мобилните устройства.

Оставяйки въпроса с ползите за потребителите настрана, факт е, че устройствата са евтини и се сменят много по-често от компютрите, което съответно води до много голям оборот и дори сравнително евтин процесор може да носи стабилни печалби. Предполагам, че тази мисъл също е минала през главите на висшите мениджъри в Intel, когато са разсъждавали върху създаването на свръхмобилен процесор с консумация от порядъка на 1–2 W. Вероятно това е била и една от причините за стриктно контролирания размер на чипа – 25 кв.мм. Така или иначе, в Intel вземат решение да създадат такъв процесор и крайният резултат е Atom.



Тагове:   Intel,   дали,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: netkomp
Категория: Технологии
Прочетен: 60533
Постинги: 32
Коментари: 70
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031