Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2009 13:04 - Поглед напред: Internet Explorer 8 beta
Автор: netkomp Категория: Технологии   
Прочетен: 579 Коментари: 0 Гласове:
0



След като преди години Microsoft спечели първата сериозна война на браузърите и доминира над Netscape с тогавашния Internet Explorer 4, програмистите явно са се концентрирали върху други занимания, защото последвалите версии на IE – 5 и 6, не предлагаха кой знае какви иновации.

В същото време Opera лансира някои изключително иновативни идеи, които бързо бяха възприети и от Mozilla Foundation. Вероятно фактът, че конкурентните, алтернативни на IE уебчетци в лицето на Firefox, Opera и дори Safari завземат застрашителни позиции в глобален мащаб, е принудил разработчиците от Microsoft отново да запретнат ръкави, за да предложат нещо конкурентно и съвместимо с модерните стандарти. Така се роди седмата версия на IE, която бе наистина добра, с оглед на "заимстваните" от Opera иновации, които са приложени в нея.

Ето че и първата публично достъпна бета на осмата версия на Internet Explorer вече е факт. Тя е насочена най-вече към уебразработчиците и Q&A специалистите, но нищо не ви пречи да я свалите и изпробвате собственоръчно. За тази цел трябва да посетите уебсайта на Microsoft. След като укажете каква е операционната ви система, бивате пренасочени към секцията за сваляне на инсталатора. В моя случай обемът на инсталатора бе 14,4 MB, а името на файла – IE8-WindowsXP-x86-ENU.exe. Това е саморазкомпресиращ се архив, който съдържа в себе си само част от инсталацията на Internet Explorer 8. Причината е, че преди да започне качването на браузъра, инсталаторът проверява системата за зловреден софтуер и сваля допълнителни файлове и обновления за IE8, т.е. изисква се връзка към интернет и по време на самото инсталиране.

image

Следва рестартиране на системата, след което може да отворите любимия си сайт с Inetrnet Explorer 8 и може би дори да изненадате уебадминистратора, който преглежда логфайловете.

Любопитното е, че след рестартирането нямаше признаци от новоизвършената инсталация, поне не и преди да заредя Internet Explorer. Оказва се, че бета-версията замества старата версия 7. За щастие, въпреки че това е бета-версия, вече има помощник, който помага да импортирате списъка с любимите уебсайтове и настройките от IE7. Ако не ви се занимава да го правите ръчно, функцията Express Settings ще ви е полезна. В противен случай следва да се насочите към втория вариант за ръчна миграция (Choose My Settings).

След това софтуерът ви подканва да посочите търсачка, например Live.com или Google. При втората стъпка помощникът предлага да изберете набор от информационни ресурси (т.нар. Activity Providers) и накрая избирате дали да бъде включен филтърът против зловредни уебсайтове Safety Filter.

При последната стъпка от процеса на миграция се извършва импортирането на стария профил и настройките от IE7 към IE8. Редно е да се отбележи, че ако оставите настройките както са по подразбиране, Microsoft ще ви пренасочва към собствените си информационни ресурси за карти, енциклопедични справки и социални мрежи.

image

Новият браузър на Microsoft предоставя достъп и до уеб 2.0 ресурси като Facebook, StumbleUpon, Windows Live и осигурява възможност за интеграция на самия браузър с въпросните уеббазирани мрежи и услуги.

Например една от любимите ми социална мрежи за споделяне на интересни уебресурси и блогове – StumbleUpon, вече се обвързва още по-тясно с Internet Explorer 8: вече е възможно винаги да бъдете уведомявани, когато има ново ревю на даден уебресурс. Общо взето, т.нар. Activities са много полезна и интересна новост, най-вече от потребителска гледна точка.

Що се отнася до филтъра за зловредни уебсайтове Safety Filter, тук вече се разчита не само на предварително определен черен списък с IP адреси и DNS записи, а и на активно сканиране на уебкода в реално време. Ако бъде намерено подозрително съдържание, може да го блокирате, а ако сте сигурни, че сайтът не е зловреден, да го позволите.

Вече е възможно и запазването на сесиите, при това без да се рестартира браузърът, а само проблемното таб поле. Така при срив може да продължите от същото място, докъдето сте стигнали, преди да настъпи проблемът, без да затваряте IE8. За това се грижи функцията Automatic Crash Recovery.

Интерес представлява и новата функция Web Slices – с нея е възможно да ползвате уеббазирани аплети под формата на десктоп приложения. Ако даден сайт не се зарежда коректно с Internet Explorer 8 beta 1, може да емулирате "добрия стар" IE7 с бутона Emulate.

Както знаете, IE8 ще бъде комплектуван с бъдещата версия на Windows – 7, затова е доста интересен и от потребителска, и от професионална гледна точка. Като цяло е твърде рано да се даде оценка за целия браузър, съдейки от настоящата бета, защото тя е направена най-вече за да бъде в помощ на уебразработчиците, и браузърът все още е далеч от финалния си вид. Въпреки това, в общи линии, IE 8 Beta 1 се държи доста стабилно



Тагове:   Internet,   напред,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: netkomp
Категория: Технологии
Прочетен: 60590
Постинги: 32
Коментари: 70
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930