Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2009 13:03 - Windows Mobile 6 вдига летвата при мобилните операционни системи
Автор: netkomp Категория: Технологии   
Прочетен: 1179 Коментари: 0 Гласове:
0



Въпреки че около дебютирането на Windows Vista, се вдигна много шум, това не е единствената нова операционна система на редмъндските разработчици. По време на конференцията 3GSM World Congress, скоро след дебюта на Vista, бе анонсирана и новата мобилна операционна система от Microsoft в лицето на Windows Mobile 6.

В същността си настоящата версия на ОС за преносими устройства е базирана върху предходната Windows Mobile 5, т.е. не става дума за изцяло обновена софтуерна платформа, а по-скоро за сериозно модифицирана операционна система. При нея е наблегнато на практическите усъвършенствания, подобряващи осезаемо начина, по който потребителят комуникира с мобилното си устройство. Сред най-значимите нововъведения са търсачката за електронната поща, допълненията към офис пакета Mobile Office, както и интеграцията с уебтърсачката на Microsoft Windows Live.

За съжаление липсват съществени подобрения в мултимедиен аспект, а и потребителският интерфейс можеше да е по-ясен, тъй като на моменти е необходимо преминаване през множество стъпки с цел осъществяване на конкретна задача.

image               image

Както може да се очаква, паралелно с дебютирането на тази нова мобилна ОС, на пазара ще се появяват и нови хардуерни устройства. Те отново са условнo групирани в три категории: Classic, Standard и Professional, които в предходната версия на операционната система бяха известни съответно като Pocket PC Edition (Classic), Smartphone Edition (Standard) и Pocket PC Phone Edition (Professional). На следващите редове ще стане дума за Mobile 6 Standard Edition, предназначена за мобилни телефони от клас “смартфон”.

Интерфейс

Потребителите, свикнали с GUI на по-старата мобилна операционна система – Windows Mobile 5, ще се чувстват като у дома си, ползвайки Windows Mobile 6, понеже, както вече споменах, новата ОС е разработена на базата на предшественика си, в резултат на което интерфейсът не е претърпял съществени промени. Естествено, при Windows Mobile 6 се забелязват доста повече козметични ефекти, в унисон с футуристичния изглед при Vista. В горната част на работното поле динамично се извеждат препратки към последно използваните приложения, но вече иконките са осезаемо по-големи. На екрана ще намерите и информация относно новите електронни писма, датата, часа и предстоящите ангажименти, ако има такива. Естествено, цветовата схема, както и фоновата картина могат да бъдат сменени.

Едно от най-големите предимства на Palm базираните преносими компютри в сравнение със задвижваните от Windows Mobile се изразява в броя на стъпките, необходими за извършването на дадена задача, независимо за какво става дума. В този ред на мисли, при Windows Mobile 6 нещата не са коренно променени, което не е никак добре, но все пак има известен напредък, тъй като са добавени някои препратки, улесняващи работата – например при имейл кореспонденция.

image           image

Възможности

Сама по себе си новата ОС на Microsoft не предлага кой знае какви възможности, а по-скоро някои оптимизации и нововъведения, целящи да направят така, че усещането при работа с джобния компютър да се доближи максимално до същото, но при използването на настолна машина. Тук е моментът да отбележа, че част от новите екстри изискват интеграция с Exchange Server 2007, което би могло да се окаже проблем за много потребители.

Контакти

Новият персонализиран списък с историята на обажданията е една от най-значимите промени. Така може да разгледате обажданията си с конкретен контакт в хронологичен ред назад във времето, както и различни детайли около него, например колко време сте разговаряли и т.н. Новост е и опцията за изпращане на SMS съобщение, което става чрез активиране на препратката Send Text Message и така се елиминира нуждата от навигация из менютата.

Календар

Календарът при Windows Mobile 6 също е оптимизиран с оглед на нуждите и изискванията на потребителите. Вече е изключително лесно, само с бърз един поглед, да се ориентирате спрямо задачите и ангажиментите за деня си. За целта разполагате с т.нар. “Лента” (Ribbon), която се намира в горната част на работното поле и визуално показва по кое време сте свободни и съответно заети. Като бонус получавате и общ изглед за цялата седмица и така можете да разграфите времето си по-прецизно от всякога.

Налице е и интеграция с Exchange Server 2007 – така бихте могли да разберете например кой от колегите ви ще присъства на дадено мероприятие, с което смартфонът се доближава още по-близо до пълнофункционален десктоп компютър.

Електронна поща

В контраст с графичният интерфейс на Windows Mobile 6, който е претърпял най-вече козметични промени, имейл способностите на новата мобилна ОС са еволюирали значително. Благодарение на технологията Direct Push е възможно получаване на електронна поща в реално време плюс синхронизация с Outlook календар и ангажиментите, заложени в него. Това става чрез специализиран сървър (Exchange Server).

Търсенето на електронни писма вече не е никак трудоемко, благодарение на една нова функция, която наподобява познатата от Windows Mobile 5 опция за бързо набиране Smart Dial. Маниерът на работа е сходен: просто въвеждате няколко букви от името на желания контакт и търсачката динамично ще филтрира кореспонденцията и ще визуализира само съобщенията, съдържащи желаната ключова дума или израз.

Освен при работа с POP3 и IMAP поща, вече е възможно да проверявате и уеббазираните си пощенски акаунти. Визуализацията на писмата е съвсем точна, тъй като се поддържа и HTML форматирана кореспонденция. Също така, ако в писмото ви има URL връзка, може да я отворите чрез щракване върху адреса, а ако в текста има телефонен номер, съответно бихте могли да го наберете само с щракване върху номера.

image

Windows Live

Ако притежавате Windows Live или Hotmail пощенски акаунт, лесно ще разгледате пощата си с помощта на Windows Live for Mobile. Просто въвеждате името и паролата си за достъп, след което избирате дали да синхронизирате своя списък с адреси или електронната поща. Чат съобщения можете да изпращате с Live Messenger (преди известен като MSN Messenger). За съжаление липсва възможност за комуникация с потребители на други IM мрежи, като AIM, ICQ или Yahoo. Windows Live for Mobile е и мястото, откъдето извършвате търсене в интернет.

Интерес представлява и инструментът за споделяне на достъпа до интернет. Той позволява да настроите своята Windows Mobile 6 ОС така, че смартфонът да играе ролята на безжичен Bluetooth модем. Алтернативно може да се разчита и на USB свързаност.

Работа и отмора

Една от най приятните новини около Windows Mobile 6 Standard Edition, преди известна като Smartphone Edition, е, че тя вече предлага интегриран офис пакета Microsoft Office Mobile Suite. За разлика от базираните на Windows Mobile 5 смартфон устройства, които разполагат с офис пакета Picsel Viewer Suite, позволяващ единствено разглеждане на документи създадени с Word, Excel или PowerPoint, Windows Mobile 6 идва комплектуван с доста по-сериозен софтуерен офис арсенал, предлагащ и възможност за редактиране и запазване на документите.

При мултимедийния плеър Windows Media Player Mobile не се забелязват новости. Microsoft предлага безупречна поддръжка за потребителите на Windows Mobile 5. Да се надяваме, че нещата няма да се променят и с настоящата шеста версия. Що се отнася до хардуерната поддръжка, от производителите зависи дали те ще предложат изцяло нови модели, съвместими с Windows Mobile 6, или ще предоставят на клиентите си възможност за надграждане.



Тагове:   Windows,   системи,   Mobile,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: netkomp
Категория: Технологии
Прочетен: 60577
Постинги: 32
Коментари: 70
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930